8.a. på Højelse Skole tager tirsdag den 30. september på lejrskole i Island. Det er 6. gang en klasse fra Højelse Skole besøger venskabsbyen Saudarkrokur. Eleverne skal bo privat hos vores islandske venner fra Arskoli skole.

Formålet med lejrskolen er at opleve en ungdomskultur i et andet land, for derigennem at forstå sin egen kultur. Både i skole- og fritidsliv er der ligheder og forskelle, og disse vil eleverne opleve på skolen og i hjemmene. Alle eleverne glæder sig meget til at opleve den islandske natur, hvor enhver geografilærer nyder, at der er vulkanudbrud i øjeblikket, som eleverne vil kunne se fra flyet.

Andre mål for geografiundervisningen er forståelsen af vandkraft, når eleverne helt tæt på, ser det fantastiske vandfald Gulfoss, stedet, hvor de tektoniske plader mødes, og ikke mindst oplever kraften fra det kogende vand Geyser, der skyder op af jorden hvert 3. minut. Historisk er Altingspladsen et spændende besøg værd.

I selve byen Saudarkrokur er bjerget Tindastoll, virksomhederne med skindproduktion, som eksporteres til hele verden, og besøget på byens fiskefabrik, som vi også her i Danmark, kan købe fisk fra helt enestående besøg, som giver eleverne indblik i erhvervsvirksomheders udviklingsmuligheder og selve arbejdets karakter på de to fabrikker.

Eleverne har ønsket at komme ud at rafte på en af floden, og det bliver en kold fornøjelse så sent på året, men alle er iført våddragter og redningsveste, og det er professionelle raftinginstruktører, der styrer hver båd. Anderledes lunt bliver besøget i Den blå lagune, som eleverne kommer til at opleve i Reykjavik, hvor de også får lidt tid til at indsnuse atmosfæren i den islandske hovedstad.

– Denne udveksling er en del af skolens internationale profil, hvor vi gennem hele skoleforløbet fra 0.-9. klasse inddrager gæstelærere fra udlandet i vores undervisning, så den bliver så autentisk som muligt. At leve og lære i en globaliseret verden er betydningsfuldt for eleverne på Højelse Skole. Denne forståelse er målet for læringen, udtaler Karen Lønstrøm, skoleleder, Højelse Skole

Højelse Skole og 8.a. skal være værter for de 52 islandske elever i maj 2015.