Kirkerne i Højelse, Lellinge og Ølby ligger alle nordvest for Køge, og udgør kirkerne i Højelse og Lellinge sogne.

Den smukke, højtliggende gulfilsede kirke i Højelse er et af områdets kendetegn og har ligget der siden midten af det 12. århundrede. Som så mange andre kirker er Højelse Kirke bygget over flere perioder. Den ældste del (midtskibet) er bygget midt i 1100-tallet. Ca. 1450 er skibet forlænget, og kalkmalerierne er sandsynligvis lavet samtidigt. Første del af tårnet blev bygget ca. 1350, men blev først i år 1500 forøget til nuværende højde. Selve kirkeskibet er blytækket og tårnet er teglhængt. Kirken har således bortset fra nødvendige restaureringer stået nogenlunde uændret siden omkring år 1500.

KALKMALERIER
Kalkmalerier i kirken er fra ca. 1450 og omfatter en karakteristisk skabelsesfremstilling og er udøvet af “Højelseværkstedet", som også har udsmykket Holtug og Tybjerg kirker. Kalkmalerierne blev efter reformationen overmalet og først genfundet i 1870erne, hvor de blev restaureret af professor Jacob Kornerup. Efter at have taget en del skade på grund af et utæt tag og en rygende kakkelovn, blev de nyrestaureret i 1930erne. Kalkmalerierne er grund til at kirken er en turist- og kultur attraktion.

AKTIVITETER I KIRKEN
Der sker masser af aktiviteter for børn og unge og deres familier i Højelse kirke. Nogle er for bestemte aldersgrupper, men andre er for alle interesserede.

I forhold til sognenes størrelse er kirkernes søndagsgudstjeneste som regel velbesøgte. Men der foregår også mange aktiviteter i sognets kirker, som foredrag, koncerter og anderledes gudstjenester. Børn er altid velkomne til søndagens gudstjenester, men udover almindelige gudstjenester er der i både Højelse, Lellinge og Ølby en lang række aktiviteter, der er tilrettelagt for børn og unge i forskellige aldre.

Læs mere om Højelse Kirke HER
Læs mere om aktiviteter i Højelse Kirke HER